‹ Terug naar Nieuws


Marli Huijer promotor van PhD kandidaat Sophie van Balen is vereerd met toegekende NWO Promotie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft drie Promoties in de Geesteswetenschappen beurzen toegekend aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Slechts 17 van de 38 aanvragen zijn dit jaar gehonoreerd. Eén van deze beurzen is toegekend aan de Erasmus School of Philosophy. 

De winnaar van deze NWO Promotie is Sophie van Balen. Zij onderzoekt hoe adempraktijken van mensen en niet-mensen de basis kunnen vormen voor een toekomstgerichte zorgpolitiek in het licht van de ecologische crisis. Dit onderzoeksproject focust zich op de politiek van lucht, luchtvervuiling en het vermogen om te ademen in het licht van de klimaatcrisis. Deze ‘politiek van ademvermogen’ wordt gebaseerd op een verbrede opvatting van de cultuurtheoreticus Peter Sloterdijk en diens schuimontologie (2016). 

Het project omvat twee casestudies. De eerste casus betreft de stikstofcrisis, met name de vleesveebedrijven in Nederland. De tweede casus gaat in op de biodiversiteitscrisis en meer specifiek de afnemende aantallen van bestuivende insecten. Beide casestudies brengen verdiepende lagen en perspectieven aan in de conceptualisering van de politiek van het ademend vermogen.

Sophie: “Ik ben dankbaar dat ik deze beurs mag ontvangen en voor alle ondersteuning tijdens het schrijfproces van de collega’s bij ESPhil en EUC. Dit verandert alles en ik kan niet wachten om aan het project te gaan werken”.

Marli Huijer is verheugd te kunnen vermelden dat zij Sophie van Balen zal begeleiden bij dit onderzoek.

Voor het volledige artikel zie ESHCC en ESPhil beloond met drie NWO Promoties in de Geesteswetenschappen beurzen | Erasmus University Rotterdam.